UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-31st may 2019

1.Which of the following statements is/are true about National Database on Sexual Offenders (NDSO) ?

i) NDSO is initiative under National Mission for Safety of Women aimed at curbing crimes against women and children.It will maintain database of cases classified as posing low danger for a period of 5 years and the database of cases, which are classified as moderate danger, will be stored for 10 years.

ii) It will mainly include database sexual offenders in the country convicted under charges of rape, gang rape, POCSO and eve teasing 2016 onward

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

NDSO will maintain database of cases classified as posing low danger for a period of 15 years. The database of cases, which are classified as moderate danger, will be stored for 25 years.

National Database on Sexual Offenders (NDSO) NDSO is initiative under National Mission for Safety of Women aimed at curbing crimes against women and children. It will mainly include database sexual offenders in the country convicted under charges of rape, gang rape, POCSO and eve teasing 2005 onward

2.Which of the following statements is/are not true?

i) Germanium 68 radioisotopes, which is used in diagnosis of prostate cancer.

ii) Palladium 103 isotopes, which is used for the treatment of breast cancer and Iodine 123 isotopes, which can help detect thyroid cancer

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

Germanium 68 radioisotopes, which is used in diagnosis of breast cancer. It will also produce Palladium 103 isotopes, which is used for the treatment of prostate cancer. In its future stages, it will also produce Iodine 123 isotopes, which can help detect thyroid cancer

3.Which of the following statements is/are true about India Post Payments Bank (IPPB)?

i) IPPB has been set up as Public Limited Company under Department of Posts (DoP) with 51% Government of India (GOI) equity

ii) It can accept deposits up to Rs. 1 lakh per account from individuals and small businesses. It can issue ATM/debit cards and credit cards.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

IPPB has been set up as Public Limited Company under Department of Posts (DoP) with 100% Government of India (GOI) equity

It can accept deposits up to Rs. 1 lakh per account from individuals and small businesses. It can issue ATM/debit cards but not credit cards.

4.Which of the following statements is/are true about Neelakurinji ?

i) It is native to Shola forests in Western Ghats. It is seen only in Western gharts of Anamalai hills and Agali hills in Kerala and Sanduru hills in Karnataka.

ii) The flowers of Neelakurinji are purple-blue in colour and blooms once in 12 years. The flower has smell and medicinal value

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Neelakurinji is a tropical plant species. It is native to Shola forests in Western Ghats. It is also seen in Shevroys Hills in Eastern Ghats, Anamalai hills and Agali hills in Kerala and Sanduru hills in Karnataka

The flowers of Neelakurinji are purple-blue in colour and blooms once in 12 years. The flower has no smell or any medicinal value

It is rarest of rare plant species that grows in Western Ghats and does not grow in any other part of the world

5.Which of the following statements is/are true about INTERNATIONAL TELECOMMUNICATION UNION?

i) An organization based on public partnership only since its inception, ITU currently has a membership of 193 countries, It is headquartered in Geneva, Switzerland.

ii) ITU is the independent and non government agency for information and communication technologies

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

 ITU is the United Nations specialized agency for information and communication technologies

An organization based on public-private partnership since its inception, ITU currently has a membership of 193 countries and almost 800 private-sector entities and academic institutions.

ITU is headquartered in Geneva, Switzerland, and has twelve regional and area offices around the world.

6.Consider the following statements

i) Zonal Councils are Constitutional bodies which have been established via the part III of the States Reorganization Act of 1956

ii) The idea of creation of Zonal Councils was first of all mooted by the first Prime Minister of India, Pandit Jawahar Lal Nehru

Which of the above statements is/are not true  about Zonal Councils?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

The idea of creation of Zonal Councils was first of all mooted by the first Prime Minister of India, Pandit Jawahar Lal Nehru in 1956. The zonal councils have been established by the state reorganization act 1956 to advise on matters of common interest to each of the five zones, into which the territory of India has been divided.

Zonal Councils are not Constitutional bodies unlike Interstate Council, which is a statutory body established under article 263. However, since Zonal Councils have been established via the part III of the States Reorganization Act of 1956, they are statutory bodies.

In India, at present, there are 6 Zonal Council. Originally five councils were created as per the States Reorganization Act 1956 as follows:

Northern Zonal Council

Central Zonal Council

Eastern Zonal Council

Western Zonal Council

Southern Zonal Council

Northeast Zonal Council

7.Consider the following statements

i) Phule founded the Satyashodhak Samaj in 1873, with the leadership of the Samaj coming from the forwardward classes, Malis, Telis, Kunbis, Saris and Dhangars

ii) Phule was also a pioneer of the widow remarriage movement in Gujarat and he was against Sanskritic Hinduism

Which of the above statements is/are not true about Jotiba Phule?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

Phule was also a pioneer of the widow remarriage movement in Maharashtra.  

Phule founded the Satyashodhak Samaj (Truth Seekers’ Society) in 1873, with the leadership of the Samaj coming from the backward classes, Malis, Telis, Kunbis, Saris and Dhangars   Phule aimed at the complete abolition of the caste system and socio-economic inequalities; he was against Sanskritic Hinduism. This movement gave a sense of identity to the depressed communities as a class against the brahmins, who were seen as the exploiters

8.Consider the following statements

i) Harike is the largest natural wetlands of northern India which shares its area with the Tarntaran, Ferozpur and Kapurthala districts of Punjab.

ii) Harike also harbours endangered aquatic mammalian as well as reptilian fauna like Indus river dolphin, smooth-coated otter and seven species of rare freshwater turtles.

Which of the above statements is/are  not true about Harike lake?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Harike is one of the largest man-made wetlands of northern India which shares its area with the Tarntaran, Ferozpur and Kapurthala districts of Punjab.

Harike also harbours endangered aquatic mammalian as well as reptilian fauna like Indus river dolphin, smooth-coated otter and seven species of rare freshwater turtles.

9.Which of the following statements is/are  true about Petroleum & Safety Organization (PESO) ?

i) The organization is serving the nation since 1898 as a nodal agency for regulating safety of substances such as explosives, compressed gases and petroleum, pressure vessels, gas cylinders, cross-country pipelines, Liquefied Natural Gas (LNG), Compressed Natural Gas (CNG), Auto Liquefied Petroleum Gas (Auto LPG)

ii) PESO is a subordinate office under the ministry of petroleum and natural gas.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

PESO is a subordinate office under Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP). The organization is serving the nation since 1898 as a nodal agency for regulating safety of substances such as explosives, compressed gases and petroleum. Over the years, the role and responsibilities of PESO have increased manifold and expanded into diverse fields.

Today, the organization deals with wide range of subjects related to explosives, petroleum, compressed gases, pressure vessels, gas cylinders, cross-country pipelines, Liquefied Natural Gas (LNG), Compressed Natural Gas (CNG), Auto Liquefied Petroleum Gas (Auto LPG) etc. The increase in workload is manifested in the quantum jump in the number of licensed premises and other activities.

10.Consider the following statements

i) Valmiki National Park, Tiger Reserve and Wildlife Sanctuary is located at the India-Nepal border in the West Champaran district of BiharIndia on the bank of river Kosi. 

ii) The Valmiki landscape harbors vivid socio-cultural diversity. ‘Tharu’, a scheduled tribe, is the dominant community in the landscape. It is one of the National park in Bihar.

Which of the above statements is/are true about Valmiki National Park?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Valmiki National Park, Tiger Reserve and Wildlife Sanctuary is located at the India-Nepal border in the West Champaran district of BiharIndia on the bank of river Gandak. It is the only National park in Bihar.

The Valmiki landscape harbors vivid socio-cultural diversity. ‘Tharu’, a scheduled tribe, is the dominant community in the landscape.

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.