UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-19th may 2019

1.Consider the following statements

i) It is largest coastal lagoon or brackish water lake in India and Asia and second largest lagoon in the world (after The great barrier reef ). It is located at mouth of Daya River, flowing into Bay of Bengal.

ii) It was first water body in Indian to be designated as wetland of international importance under the Ramsar Convention in 1981. It is under Montreureux Record.

Which of the above statements is/are true about chilka lake ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

It is largest coastal lagoon or brackish water lake in India and Asia and second largest lagoon in the world (after The New Caledonian barrier reef in New Caledonia). It is located at mouth of Daya River, flowing into Bay of Bengal.

It was first water body in Indian to be designated as wetland of international importance under the Ramsar Convention in 1981. It was put under Montreureux Record.

2.Consider the following statements

i) INS Vikramaditya is the country’s one of the aircraft carrier. It was built in 1987 and had served the Soviet navy (named as Baku). It was later renamed Admiral Gorshkov under the Russian navy

ii) It was commissioned in Indian Navy in November 2013 at Severodvinsk in Russia and It is based at its home port at Karwar in Karnataka

Which of the above statements is/are true about INS Vikramaditya?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

INS Vikramaditya is the country’s sole aircraft carrier (after retirement of INS Viraat in March 2017). It was built in 1987 and had served the Soviet navy (named as Baku). It was later renamed Admiral Gorshkov under the Russian navy

was commissioned in Indian Navy in November 2013 at Severodvinsk in Russia

It is based at its home port at Karwar in Karnataka

3.Consider the following statements

i) Nauradehi Wildlife Sanctuary, covering about 1,197 km2(462 sq mi), is the largest wildlife sanctuary of Chattisgarh state in India

ii) It is a potential site for the Cheetah Reintroduction in India. The cheetah prey density were reasonable and based on current prey density the area could support about 25 cheetahs.

Which of the above statements is/are not true about Nauradehi Wildlife Sanctuary?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

Nauradehi Wildlife Sanctuary, covering about 1,197 km2 (462 sq mi), is the largest wildlife sanctuary of Madhya Pradesh state in India. 

It is a potential site for the Cheetah Reintroduction in India. The cheetah prey density were reasonable and based on current prey density the area could support about 25 cheetahs.

4.Consider the following statements

i) The OPEC is an inter governmental organization of 15 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, and Venezuela), and headquartered since 1965 in riyadh,Saudi Arabia. 

ii) In May 2008, Indonesia announced that it would leave OPEC and it rejoined in 2016 and continues as a member now.

Which of the above statements is/are true about OPEC?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

The Organization of the Petroleum Exporting Countries  is an intergovernmental organization of 15 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (IranIraq, Kuwait, Saudi Arabia, and Venezuela), and headquartered since 1965 in Vienna, Austria. 

In May 2008, Indonesia announced that it would leave OPEC when its membership expired at the end of that year, having become a net importer of oil and being unable to meet its production quota. It rejoined the organization in January 2016 but announced another “temporary suspension” of its membership at year-end when OPEC requested a 5 percent production cut.

5.Consider the following statements

i) Indus and chenab rise in China while rest four rise in India. All of them enter from India to Pakistan.

ii) India could use the waters of western rivers Jhelum, Chenab and Indus only for non-consumptive manner, for domestic purposes (including irrigation and hydropower production but only as the manner specified in the text of Indus water treaty)

Which of the above statements is/are true ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Indus and Sutlej rise in China while rest four rise in India. All of them enter from India to Pakistan.

India could use the waters of western rivers Jhelum, Chenab and Indus. also but only in non-consumptive manner, for domestic purposes {including irrigation and hydropower production but only as the manner specified in the text of treaty}.

6.Which of the following statements is/are true about the Adivasi Shiksha Rrinn Yojana?

i) Under this scheme, financial assistance upto ₹5.00 lakh at concessional rate of interest of 6% per annum is provided to ST students for pursuing professional/ technical education including Ph.D. in India.

ii)Under the ministry of minority affairs

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Adivasi Shiksha Rrinn Yojana: Under this scheme, financial assistance upto ₹5.00 lakh at concessional rate of interest of 6% per annum is provided to ST students for pursuing professional/ technical education including Ph.D. in India by Ministry of Tribal Affairs

7.Which of the following statements is/are true about Finance comission?

i) It Has all powers of a civil court as per the Civil Procedure Code, 1908.

ii) Every member will be in office for the time period as specified in the order of the President, but is not eligible for reappointment

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Has all powers of a civil court as per the Civil Procedure Code, 1908.

Every member will be in office for the time period as specified in the order of the President, but is eligible for reappointment provided he has, by means of a letter addressed to the president, resigned his office.

8.consider the following statements

i) Reserve Bank of India Act only sets the legal provisions for governing the foreign exchange reserves.

ii) The Foreign exchange reserves of India consists of below four categories;Foreign Currency Assets,Gold,Special Drawing Rights (SDRs),Reserve Tranche Position

Which of the above statements is/are true about foreign exchange reserves?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

Reserve Bank of India Act and the Foreign Exchange Management Act, 1999 set the legal provisions for governing the foreign exchange reserves. Reserve Bank of India accumulates foreign currency reserves by purchasing from authorized dealers in open market operations. Foreign exchange reserves of India act as a cushion against rupee volatility once global interest rates start rising.

The Foreign exchange reserves of India consists of below four categories;Foreign Currency Assets,Gold,Special Drawing Rights (SDRs),Reserve Tranche Position

9.consider the following statements

i) Graphite occurs in metamorphic rocks only as a result of the reduction of sedimentary carbon compounds during metamorphism.

ii) Graphite is the most unstable form of carbon under standard conditions.

Which of the above statements is/are not true about Graphite?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

Graphite occurs in metamorphic rocks as a result of the reduction of sedimentary carbon compounds during metamorphism. It also occurs in igneous rocks and in meteorites.

Graphite , archaically referred to as plumbago, is a crystalline allotrope of carbon, a semimetal, a native element mineral, and a form of coal. Graphite is the most stable form of carbon under standard conditions.

10.Consider the following statements

i) Units or any other instrument issued by any collective investment scheme to the investors in such schemes

ii) Non Government securities of equity nature

Which of the above statements is/are not applicable Securities Contracts (Regulation) Act, 1956?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

According to the Securities Contracts (Regulation) Act, 1956, STT would be applicable on following securities:

  • Shares, bonds, debentures, debenture stock or other marketable securities of a like nature in or of any incorporated company or other body corporate
  • Derivatives
  • Units or any other instrument issued by any collective investment scheme to the investors in such schemes
  • Security receipt as defined in section 2(zg) of the Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002
  • Government securities of equity nature
  • Rights or interest in securities
  • Equity-oriented mutual funds

 

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.