UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-11th may 2019

1.Consider the following statements

i) Reangare one of the 21 scheduled tribes of the Indian state of Manipur.

ii) Dance is an integral part of Reang life ,the Hojagiri folk dance of Riang sub tribe is rather well known all over the world.

Which of the above statements is/are true about Reang tribes?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Reang are one of the 21 scheduled tribes of the Indian state of Tripura. The correct nomenclature for this ethnic group is actually Bru although the name Reangwas accidentally incorporated by the Indian government during a census count

Dance is an integral part of Reang life. The Hojagiri folk dance of Riang sub tribe is rather well known all over the world.

2.Consider the following statements

i) P-notes are offshore/overseas derivative instruments (ODIs) issued by registered foreign portfolio investors (FPIs) to overseas investors who wish tobe part of the Indian stock market with registering themselves directly.

ii) RBI had permitted FIIS to participate and register in the Indian stock market in 1992. 

Which of the above statements is/are true about P-notes?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:

Explanation

P-notes are offshore/overseas derivative instruments (ODIs) issued by registered foreign portfolio investors (FPIs) to overseas investors who wish tobe part of the Indian stock market without registering themselves directly SEBI had permitted FIIS to participate and register in the Indian stock market in 1992. 

3.Consider the following statements

i) Barak-8 (Lightning 8 in Hebrew), also known as also known as LR-SAM or as MR-SAM is an operational air and missile defense system

ii) It has been jointly developed by USA Aerospace Industries and India’s Defence Research and Development Organisation.

Which of the above statements is/are true about Barak-8?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

Barak-8 (Lightning 8 in Hebrew), also known as also known as LR-SAM or as MR-SAM is an operational air and missile defense system used by Israeli Navy as well as by Indian Navy and air forces. It has been jointly developed by Israel Aerospace Industries (IAI) and India’s Defence Research and Development Organisation (DRDO), Israel’s Administration for Development of Weapons and Technological Infrastructure

4.consider the following statements

i) The Act provides for the first time in Indian law a definition of “domestic violence”, with this definition being broad and including only physical violence.

ii) It is a civil law meant primarily for protection orders to penalize criminally throught out india

Which of the above statements is/are true about The Protection of Women from Domestic Violence Act 2005?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 is an Act of the Parliament of India enacted to protect women from domestic violence. It was brought into force by the Indian government from 26 October 2006. The Act provides for the first time in Indian law a definition of “domestic violence”, with this definition being broad and including not only physical violence, but also other forms of violence such as emotional/verbal, sexual, and economic abuse. It is a civil law meant primarily for protection orders and not meant to penalize criminally. The act does not extend to Jammu and Kashmir.

5.Consider the following statements

i) The commission considers inclusions in and exclusions from the lists of communities notified as backward for the purpose of job reservations and tenders the needful advice to the Central Government of the NCBC Act, 1993.

ii) The Commission shall consist of five Members: a Chairperson who is or has been a judge of the Supreme Court only; a social scientist; two persons who have special knowledge in matters relating to backward classes; and a Member-Secretary, who is or has been an officer of the Central Government in the rank of a Secretary to the Government of India.

Which of the following statement is/are true about the National Commission for Backward Classes ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation: Commission shall consist of five Members: a Chairperson who is or has been a judge of the Supreme Court or of a High Court; a social scientist; two persons who have special knowledge in matters relating to backward classes; and a Member-Secretary, who is or has been an officer of the Central Government in the rank of a Secretary to the Government of India.

6.Which of the following statements is/are true about Qualified institutional placement?

i) Qualified institutional placement (QIP) is a capital-raising tool whereby a listed company can issue equity shares, fully and partly convertible debentures, or any securities other than warrants which are convertible to equity shares to a qualified institutional buyer

ii) The Reserve Bank of India introduced the QIP process

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Qualified institutional placement (QIP) is a capital-raising tool, primarily used in India and other parts of southern Asia, whereby a listed company can issue equity shares, fully and partly convertible debentures, or any securities other than warrants which are convertible to equity shares to a qualified institutional buyer

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) introduced the QIP process through a circular issued on May 8, 2006, to prevent listed companies in India from developing an excessive dependence on foreign capital.

7.consider the following statements

i) Though they are habitat generalists, they mostly occur in open, dry, evergreen forests in hilly terrain.

ii) it is classified as endangered by the International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources

Which of the above statements is/are not true about chousingha?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

The four-horned antelope , or chousingha, is a small antelope found in India and Nepal. This antelope has four horns, which distinguish it from most other bovids,

Though they are habitat generalists, four-horned antelopes mostly occur in open, dry, deciduous forests in hilly terrain.

is classified as Vulnerable by the International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).

8.Consider the following statements

i)  Foreign Trade Policy of India has always focused on substantially increasing the country’s share of global service trade.

ii) the Government of India has been taking various steps towards boosting its trade with the rest of the world by adopting policies and procedures which would help to increase exports only with the other countries of the world.

Which of the above statements is/are  true about Foreign Trade Policy?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

 Foreign Trade Policy of India has always focused on substantially increasing the country’s share of global merchandise trade. Accordingly the Government of India has been taking various steps towards boosting its trade with the rest of the world by adopting policies and procedures which would help to increase and facilitate both exports and imports with the other countries of the world. 

9.Which of the following countries does not border Myanmar?

a) Bangladesh

b) Laos

c) Thailand

d)Vietnam

Ans:d

Explanation:

Myanmar (formerly Burma) is a Southeast Asian nation of more than 100 ethnic groups, bordering India, Bangladesh, China, Laos and Thailand.

10.consider the following statements

i) During this medieval period, Sufism spread through various regions, expanding to the Deccan plateau with the succession of the lodi dynasty .

ii) The Sama poetry is mostly sung in the form of Qawwali and the first focussing on spiritual emotion or mystical love, ecstatic states and on separation and union.

Which of the above statements is/are not true about Sufism?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

During this medieval period, Sufism spread through various regions, expanding to the Deccan plateau with the succession of the Tughlaq dynasty of 1290 – 1388.

Sufis identify two types of Sama poetry:

First praising God (this is called Hamd), Prophet (this is called Naat) and the Sufi saints (this is called )

The second focussing on spiritual emotion or mystical love, ecstatic states and on separation and union.

The Sama poetry is mostly sung in the form of Qawwali.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.