UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-10th may 2019

1.Which of the following statements is/are true about Central Pollution Control Board?

i) The Central Pollution Control Board (CPCB), statutory organisation, was constituted in September, 1974 under the , the Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974

ii) CPCB has an automatic monitoring station at ITO Intersection in New Delhi where this information on Air Quality at ITO is updated every day.

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

CPCB has an automatic monitoring station at ITO Intersection in New Delhi. At this station Resirable Suspended Particulate Matter (RSPM), Carbon Monoxide (CO), Ozone (O3), Sulphur Dioxide (SO2), Nitrogen Dioxide (NO2) and Suspended Particulate Matter (SPM) are being monitored regularly. This information on Air Quality at ITO is updated every week.

The Central Pollution Control Board (CPCB), statutory organisation, was constituted in September, 1974 under the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974. Further, CPCB was entrusted with the powers and functions under the Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981.

2.consider the following statements

i) The all India IIP is a composite indicator that measures the long-term changes in the volume of production of a basket of industrial products during a given period with respect to that in a chosen base period.

ii) The Office of the Economic Advisor, Ministry of finance made the first attempt of compilation and release of IIP with base year 1937, covering 15 important industries, accounting for more than 90 percent of the total production of the selected industries.

Which of the above statements is/are true about IIP?

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The all India IIP is a composite indicator that measures the short-term changes in the volume of production of a basket of industrial products during a given period with respect to that in a chosen base period. It is compiled and published monthly by the central statistical organisation (CSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation six weeks after the reference month ends.

The Office of the Economic Advisor, Ministry of Commerce and Industry made the first attempt of compilation and release of IIP with base year 1937, covering 15 important industries, accounting for more than 90 percent of the total production of the selected industries.

3.consider the following statements

i) The resources of very high-grade iron ore are limited and are restricted mainly in Bellary-Hospet area of Karnataka and Barajamda sector in Jharkhand and Orissa.

ii) India is the world’s leading producer of sheet mica and accounts for about 60 per cent of global mica trade , Important mica-bearing pegmatite occurs in Andhra Pradesh, Jharkhand Bihar and Rajasthan.

Which of the above statements is/are not true?

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

The total in situ reserves of iron ore in the country are about 1,23,17,275 thousand tonnes of haematite and 53,95,214 thousand tonnes of magnetite. The resources of very high-grade ore are limited and are restricted mainly in the Bailadila sector of Chhattisgarh and to a lesser extent in Bellary-Hospet area of Karnataka and Barajamda sector in Jharkhand and Orissa.

India is the world’s leading producer of sheet mica and accounts for about 60 per cent of global mica trade. Important mica-bearing pegmatite occurs in Andhra Pradesh, Jharkhand Bihar and Rajasthan.

4.Which of the following statements is /are  true about extant disinvestment policy?

  1. i) Listing of profitable CPSEs on stock exchanges to unlock the value of the company, improve efficiency and promote ”people’s ownership” by encouraging public participation in CPSEs;

ii)Disinvestment through ”minority stake sale” in listed CPSEs to achieve minimum public shareholding norms of 50 per cent.

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

  • Listing of profitable CPSEs on stock exchanges to unlock the value of the company, improve efficiency and promote ”people’s ownership” by encouraging public participation in CPSEs;
  • Disinvestment through ”minority stake sale” in listed CPSEs to achieve minimum public shareholding norms of 25 per cent. While pursuing divestment through ”minority stake sale”, the Government will retain majority shareholding, i.e. at least 51% and management control of the Public Sector Undertakings;                                                                                                                                                                                                                                                                   5.consider the following statements                                                                                  i) Methanol is the simplest alcohol, consisting of a methyl group linked to a hydroxyl group.                                                                                                                        ii) It is a light, volatile, colorless, flammable liquid with a distinctive odor similar to that of ethanol , Methanol is however far less toxic than ethanol

Which of the above statements is/are true about Methanol?

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Methanol is the simplest alcohol, consisting of a methyl group linked to a hydroxyl group. It is a light, volatile, colorless, flammable liquid with a distinctive odor similar to that of ethanol (drinking alcohol). Methanol is however far more toxic than ethanol.

6.Consider the following statements

i) The New Horizons mission is helping us understand worlds at the edge of our solar system by making the first reconnaissance of the dwarf planet saturn .

ii) Pluto and its largest moon, Charon, belong to a third category known as “ice dwarfs.”

Which of the above statements is/are true  about dwarf planet?

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

The New Horizons mission is helping us understand worlds at the edge of our solar system by making the first reconnaissance of the dwarf planet Pluto and by venturing deeper into the distant, mysterious Kuiper Belt – a relic of solar system formation.

Pluto and its largest moon, Charon, belong to a third category known as “ice dwarfs.”

7.Consider the following statements

Options:

              a)IMF                      

              b)World economic forum     

              c)World bank

              d)RBI

Which of the above organisation releases GLOBAL FINANCIAL STABILITY REPORT ?

Ans:D

Explanation

 FINANCIAL STABILITY REPORT  is released by RBI

8.Consider the following statements

i) Buxa Tiger Reserve (BTR) is a tiger reserve located inside the Buxa National Park in Bihar, India

ii) The Himalayan griffon, beautiful nuthatch, four different varieties of hornbill and the red breasted Himalayan partridge are important birds in this reserve.

Which of the above statements is/are  true  about Buxa Tiger Reserve?

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

The Himalayan griffon, beautiful nuthatch, four different varieties of hornbill and the red breasted Himalayan partridge are important birds in this reserve.

Buxa Tiger Reserve (BTR) is a 760-square-kilometre (290 sq mi) tiger reserve located inside the Buxa National Park  in West Bengal, India, in the Buxa Hills of the southern hilly area of Bhutan.

9.Consider the following statements

Options:

  1. a) Mana Pass: Uttarakhand
  2. b) Rohtang Pass: Himachal pradesh
  3. c) Likhapani: uttarakhand
  4. d) Jelep La Pass: Sikkim

Which of the above pass and location are not correctly matched?

Ans:c

Explanation

Mana Pass: Uttarakhand-Tibet

Rohtang Pass: Kullu-Lahul-Spiti

Likhapani: Arunachal Pradesh- Myanmar

Jelep La Pass: Sikkim-Lhasa

10.consider the following statements

i) It is an intergovernmental organization of 14 nations as of February 2018, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, and Abu dhabi), and headquartered since 1965 in Iraq.

ii) As of 2016, the 14 countries accounted for an estimated 44 percent of global oil production and 73 percent of the world’s “proven” oil reserves, giving OPEC a major influence on global oil prices that were previously determined by American-dominated multinational oil companies.

Which of the above statements is/are true about Organization of the Petroleum Exporting Countries?

Options

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations as of February 2018, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, and Venezuela), and headquartered since 1965 in Vienna, Austria. As of 2016, the 14 countries accounted for an estimated 44 percent of global oil production and 73 percent of the world’s “proven” oil reserves, giving OPEC a major influence on global oil prices that were previously determined by American-dominated multinational oil companies.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.