UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-9th may 2019

1.Which of the following ministry launched PARIVESH?

OPTIONS

a)Ministry of tourism

b)Ministry of science and technology

c)Ministry of environment and climate change

d)Ministry of Commerce

Ans: c

Explanation:

PARIVESH is a Single-Window Integrated Environmental Management System, developed in pursuance of the spirit of ‘Digital India’ initiated by the Prime Minister and capturing the essence of Minimum Government and Maximum Governance.   

2.Which of the following statement is/are not true about the Indian Forest Act, 1927 ?

i) It defines the procedure to be followed for declaring an area to be a Reserved Forest, a Protected Forest or a Village Forest.

ii) It does not defines what is a forest offence, what are the acts prohibited inside a Reserved Forest, and penalties leviable on violation of the provisions of the Act.

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:b

Explanation:

It defines what is a forest offence, what are the acts prohibited inside a Reserved Forest, and penalties leviable on violation of the provisions of the Act.

3.consider the following statements

i) They are called interferometers because they work by spliting two or more sources of light to create an interference pattern.

ii) Interferometers are investigative tools used in many fields of science and engineering.

Which of the above statements is/are true about Interferometers?

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:b

Explanation:

Interferometers are investigative tools used in many fields of science and engineering. They are called interferometers because they work by merging two or more sources of light to create an interference pattern.

4.Which of the following statement is/are not true about India Meteorological Department(IMD)?

i) IMD was the first organisation in India to deploy a message switching computer for supporting its global data exchange.

ii) The India Meteorological Department(IMD), also referred to as the Met Department, is an agency of the Ministry of science and technology of the Government of India.

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:b

Explanation:

The India Meteorological Department (IMD), also referred to as the Met Department, is an agency of the Ministry of Earth Sciences of the Government of India. It is the principal agency responsible for meteorological observations, weather forecasting and seismology

.IMD was the first organisation in India to deploy a message switching computer for supporting its global data exchange.

5.which of the following statements is/are true about the National anti-profiteering authority ?

a) a five-member anti-profiteering authority to decide on levying the penalty if businesses do not pass on the benefit of price reduction to consumers under GST regime.

b) The anti-profiteering committee would be headed by a retired secretary-level officer.

c) The committee would be given powers to take Suo Motu action, besides acting on complaints of profiteering.

d)all the above.

Ans:d

Explanation:

a five-member anti-profiteering authority to decide on levying the penalty if businesses do not pass on the benefit of price reduction to consumers under  GST regime.

 The anti-profiteering committee would be headed by a retired secretary-level officer.

 The committee would be given powers to take Suo Motu action, besides acting on complaints of profiteering.

6.Which of the following statements is/are true about Eka Movement?

i) The grassroot leadership of the Eka Movement came from Madari Pasi and other low-caste leaders, and many small zamindars.

ii) The meetings of the Eka or the Unity Movement involved a non symbolic non religious ritual in which the assembled peasants vowed that they would pay only the recorded rent but would pay it any time .

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:a

Explanation:

The meetings of the Eka or the Unity Movement involved a symbolic religious ritual in which the assembled peasants vowed that they would pay only the recorded rent but would pay it on time .

The grassroot leadership of the Eka Movement came from Madari Pasi and other low-caste leaders, and many small zamindars.

7.Consider the following statements

i) Opisthobranchs are soft‐bodied, highly colourful and diversified molluscs. They are considered to be rare due to their cryptic nature.

ii) The existing BNHS natural history collection in Gujarat is one of the oldest and the most comprehensive government recognised collections in the country.

Which of the above statements is/are  true about Opisthobranchs?

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:a

Explanation

Opisthobranchs are soft‐bodied, highly colourful and diversified molluscs. They are considered to be rare due to their cryptic nature. As a part of the All India Co‐ordinated Project on Taxonomy (AICOPTAX) study, BNHS had led several expeditions for the study of these beautiful organisms along the Gujarat, Maharashtra, Lakshadweep and Andaman & Nicobar coasts.

The existing BNHS natural history collection in Mumbai is one of the oldest and the most comprehensive government recognised collections in the country.

8. Which of the following statement is/are not true about Central Information Commission?

i) The Chief Information Commissioner shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office and shall be eligible for reappointment

ii) The Central Information Commission has been constituted with effect from 12-10-2005 under the Right to Information Act, 2005

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:a

Explanation:

The Central Information Commission has been constituted with effect from 12-10-2005 under the Right to Information Act, 2005. The jurisdiction of the Commission extends over all Central Public Authorities.

section 13 of the RTI Act 2005 provides that the Chief Information Commissioner shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office and shall not be eligible for reappointment

9.consider the following statements

i) Listed as Endangered by IUCN

ii) Dugongs are threatened by sea grass habitat loss or degradation because of coastal development or industrial activities that cause water pollution. 

Which of the above statements is/are true about Dugongs?

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:b

Explanation:

Dugongs are threatened by sea grass habitat loss or degradation because of coastal development or industrial activities that cause water pollution.  If there is not enough sea grass to eat then the dugong does not breed normally.

Listed as  Vulnanerable by IUCN

10.Which of the following statement is/are not true about the MEDARAM’S JATAKA?

i) It is held annually in Medaram village, Karnataka to honour the twin goddesses – Sammakka and her daughter Sarakka.

ii) It is held by forest dwelling Toda Tribe of the region and is the biggest tribal festival in Asia attracting non-adivasis as well.

Options:

              a) i only

              b) ii only

              c) both i&ii

              d)none

Ans:c

Explanation:

It is held bi-annually in Medaram village, Telegana to honour the twin goddesses – Sammakka and her daughter Sarakka.

 It is held by forest dwelling Koya Tribe of the region and is the biggest tribal festival in Asia attracting non-adivasis as well.

 

 

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.