UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-10th April 2019

1.consider the following statements

i) When a voter presses a button in the EVM, a paper slip is printed through the VVPAT, the slip contains the poll symbol only.

ii) After being visible to the voter from a glass case in the VVPAT for Ten seconds, the ballot slip will be cut and dropped into the drop box in the VVPAT machine and a beep will be heard.

Which of the above statements is/are  true about working of VVPAT machines?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

When a voter presses a button in the EVM, a paper slip is printed through the VVPAT.

The slip contains the poll symbol and name of the candidate.

It allows the voter to verify his/her choice. After being visible to the voter from a glass case in the VVPAT for seven seconds, the ballot slip will be cut and dropped into the drop box in the VVPAT machine and a beep will be heard.

VVPAT machines can be accessed by polling officers only.

VVPAT is a machine which dispenses a slip with the symbol of the party for which a person has voted for. The slip dropped in a box but the voter cannot take it home.

2.consider the following statements

i) The responsibility for managing the currency in circulation and the right to determine the amount of coins that have to be minted is vested in the RBI.

ii) The number of notes that need to be printed is determined using a statistical model that takes the pace of economic growth, rate of inflation and the replacement rate of soiled notes.

Which of the above statements is/are true?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

The responsibility for managing the currency in circulation is vested in the RBI.

The central bank advises the Centre on the number of notes to be printed, the currency denominations, security features and so on. The number of notes that need to be printed is determined using a statistical model that takes the pace of economic growth, rate of inflation and the replacement rate of soiled notes.

The Government has, however, reserved the right to determine the amount of coins that have to be minted.

3.consider the following statements

i) India is positioned as the world’s top recipient of remittances with its diaspora sending USD 79 billion back home in 2018. The remittances in 2018 grew by over 14 percent in India.

ii) IMF released the report on remittances

Which of the above statements is/are  true about remittance?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

India is positioned as the world’s top recipient of remittances with its diaspora sending USD 79 billion back home in 2018. The remittances in 2018 grew by over 14 percent in India.

World bank released the report on remittances

4.consider the following statements

i) CRISPR technology is basically a gene-editing technology that can be used for the purpose of altering genetic expressionor changing the genome of an organism.

ii) The technology can be used for targeting specific stretches of editing the DNA at particular locations only.

Which of the above statements is/are  true about CRISPR technology?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

CRISPR technology is basically a gene-editing technology that can be used for the purpose of altering genetic expression or changing the genome of an organism. The technology can be used for targeting specific stretches of an entire genetic code or editing the DNA at particular locations.

5.consider the following statements

i) The Exercise is aimed at attaining a high level of interoperability between the navy of both the nations through mutual understanding and familiarisation with each other’s operational procedures and equipment.

ii) 5th edition of ‘Bold Kurukshetra 2019’, a India- Singapore joint exercise, began at Babina Cantonment, Jhansi, Uttar Pradesh.

Which of the above statements is/are  true about Bold Kurukshetra?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

12th edition of ‘Bold Kurukshetra 2019’, a India- Singapore joint military exercise, began at Babina Cantonment, Jhansi, Uttar Pradesh.

The Exercise is aimed at attaining a high level of interoperability between the armies of both the nations through mutual understanding and familiarisation with each other’s operational procedures and equipment.

6.consider the following statements

i) Project ‘Kuiper’ will provide low-latency, high-speed broadband connectivity to over 95 per cent of the earth’s total population in the high earth orbit.

ii) In a bid to provide Internet to the “unserved and underserved communities around the world”, NASA is working to launch a constellation of 3,236 satellites.

Which of the above statements is/are not true about Project ‘Kuiper’?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

In a bid to provide Internet to the “unserved and underserved communities around the world”, Amazon is working to launch a constellation of 3,236 satellites into low-Earth orbit.

Project ‘Kuiper’ will provide low-latency, high-speed broadband connectivity to over 95 per cent of the earth’s total population.

7.consider the following statements

i) Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is an international organisation as a specialized agengy of the UN.

ii) It has 193 Member States working together to achieve a world free of chemical weapons. HQ – Geneva

Which of the above statements is/are  true about Organization for the Prohibition of Chemical Weapons?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is an independent, autonomous international organisation with a working relationship with the UN.

It is the implementing body of the Chemical Weapons Convention (CWC), which entered into force in 1997.

It has 193 Member States working together to achieve a world free of chemical weapons. HQ – The Hague, Netherlands

It was awarded Nobel Peace Prize in 2013.

8.consider the following statements

i) Sampoorna Bima Gram Yojana aims to give rural people affordable life insurances services.

ii)Under the Ministry of Labour and Employment.

Which of the above statements is/are  true about Sampoorna Bima Gram Yojana?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Sampoorna Bima Gram Yojana aims to give rural people affordable life insurances services.

Under the scheme, at least one village (having a minimum of 100 households) will be identified in each districts and provide with a minimum of one Rural Postal Life Insurance policy for each households.

Under the ministry of communication

All villages under the Saansad Adarsh Gram Yojana will be brought under its ambit.

9.consider the following statements

i) In India, this species is widely distributed from the plains and lower hills south of the Himalayas to extreme southern India (Tikader 1983). There are historical records from Kerala and Kanyakumari; Tamil Nadu; Delhi; Madhya Pradesh

ii) This species is listed as Critically Endangered by IUCN

Which of the above statements is/are true about Indian Pangolin ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

In India, this species is widely distributed from the plains and lower hills south of the Himalayas to extreme southern India (Tikader 1983). There are historical records from Kerala and Kanyakumari; Tamil Nadu; Delhi; Madhya Pradesh

This species is listed as Endangered because it is subject to hunting and increasing levels of poaching, principally for its meat and scales

10.consider the following statements

i) The Achanakmar Wildlife Sanctuary is an Indian sanctuary in Madhya pradesh State and the sanctuary is home to the Bengal tiger, Indian leopard, gaur, chital, striped hyena, Indian jackal, sloth bear, Ussuri dhole, sambar, nilgai.

ii) It had been established in 1975, under the provisions of the Indian Wildlife Protection Act of 1972, and declared a Tiger Reserve under Project Tiger, in 2009.

Which of the above statements is/are true about Achanakmar Wildlife Sanctuary?

Options:

              a) i only                     

              b) ii  only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

The Achanakmar Wildlife Sanctuary is an Indian sanctuary in Mungeli district, Chhattisgarh State. It had been established in 1975, under the provisions of the Indian Wildlife Protection Act of 1972, and declared a Tiger Reserve under Project Tiger, in 2009.

The sanctuary is home to the Bengal tiger, Indian leopard, gaur, chital, striped hyena, Indian jackal, sloth bear, Ussuri dhole, sambar, nilgai.

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.