UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-11th March 2019

1.consider the following statements

i) The big energy rating label is aimed at appliances which have a constant usage and consume less electricity .

ii) Small labels can be found in appliances which usually don’t consume more energy and not as constant usage.These labels just give you a visual representation of the energy consumption levels by showing star ratings.

Which of the above statements is/are true about rating label?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The big energy rating label is aimed at appliances which have a constant usage and consume more electricity. 

Products with a big label: Refrigerators, air-conditioners, geysers and washing machines.

Small labels can be found in appliances which usually don’t consume more energy. These labels just give you a visual representation of the energy consumption levels by showing star ratings.

Products with a small label: Ceiling fans, tube lights, computers/laptops and televisions.

2.consider the following statements

i) It is home to a large number of “rare and globally threatened species, such as the critically endangered northern river terrapin (Batagur baska), the endangered Irrawaddy dolphin (Orcaella brevirostris), and the vulnerable fishing cat (Prionailurus viverrinus).”

ii) It is the 27th Ramsar Site in India, and with an area of 4,23,000 hectares is now the largest protected wetland in the country but not declared as world heritage

Which of the above statements is/are true about Indian Sundarban?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

It is the 27th Ramsar Site in India, and with an area of 4,23,000 hectares is now the largest protected wetland in the country.

The Indian Sundarban, also a UNESCO world heritage site, is home to the Royal Bengal Tiger.

It is also home to a large number of “rare and globally threatened species, such as the critically endangered northern river terrapin (Batagur baska), the endangered Irrawaddy dolphin (Orcaella brevirostris), and the vulnerable fishing cat (Prionailurus viverrinus).”

3.consider the following statements

i) earlier policy from 2010 focused on ensuring the return of former militants from the state who had taken up arms between January 1989 and December 2002

ii) In 2004, a “rehabilitation policy” This policy had laid out provisions to provide vocational training for surrendered militants who wished to pursue a trade, and a monthly stipend of Rs 2,000 for the first five years.

Which of the above statements is/are true about earlier rehabilitation policy of jammu and kashmir?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:

Explanation:

earlier policy from 2010 focused on ensuring the return of former militants from the state who had taken up arms between January 1989 and December 2009 but later gave up insurgent activities “due to a change of heart and are willing, to return to the state”.

In 2004, a “rehabilitation policy” implemented by the then Peoples Democratic Party government sought to provide “facility to those terrorists who undergo a change of heart and eschew the path of violence and who also accept the integrity of India and Indian Constitution to encourage them to join the mainstream and lead a normal life”. This policy had laid out provisions to provide vocational training for surrendered militants who wished to pursue a trade, and a monthly stipend of Rs 2,000 for the first three years.

4.consider the following statements

i) The project originally envisaged the rehabilitation and improvement of about 223 dams within four states namely, Kerala, Madhya Pradesh, Odisha, and later Karnataka

ii)Aims to to improve the safety and performance of selected existing dams and associated appurtenances in a sustainable manner

Which of the above statements is/are true about DAM REHABILITATION AND IMPROVEMENT PROJECT?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

DAM REHABILITATION AND IMPROVEMENT PROJECT

he project originally envisaged the rehabilitation and improvement of about 223 dams within four states namely, Kerala, Madhya Pradesh, Odisha, and Tamil Nadu and later Karnataka, Uttarakhand (UNVNL) and Jharkhand (DVC) joined DRIP and total number of dams covered under DRIP increased to 250. 

to improve the safety and performance of selected existing dams and associated appurtenances in a sustainable manner

5.consider the following statements

i) India became the second country after USA globally to introduce fractional doses of IPV in childhood immunisation programme in eight states and Union territories in early 2016. 

ii) India was declared polio-free country in the year 2014.

Which of the above statements is/are true?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

India became the first country globally to introduce fractional doses of IPV in childhood immunisation programme in eight states and Union territories in early 2016. 

India was declared polio-free country in the year 2014.

6.consider the following statements

i) Angel funds refers to a money pool created by high net worth individuals or companies (generally called as angel investors), for investing in business start-ups.

ii) Angel fund is defined as a sub-category of Venture Capital Fund under Category I- Alternative Investment Fund (AIF) that raises funds from angel investors and invests in accordance with the rules specified in RBI (Amendment) Regulations

Which of the above statements is/are not true about Angel funds?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Angel funds refers to a money pool created by high net worth individuals or companies (generally called as angel investors), for investing in business start-ups.

Angel fund is defined as a sub-category of Venture Capital Fund under Category I- Alternative Investment Fund (AIF) that raises funds from angel investors and invests in accordance with the rules specified in SEBI (Alternative Investment Funds) (Amendment) Regulations, 2013.

7.Consider the following statements

i) The disorderly failure of these banks has the propensity to cause significant disruption to the essential services provided by the banking system, and in turn, to the overall economic activity.

ii) The Reserve Bank of India has listed SBI,ICCI to systemically important banks list

Which of the above statement is/are true about the Systematically Important Banks?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Systematically Important Banks (D- SIBs)

  • After adding the State Bank of India and private lender ICICI, the Reserve Bank of India has listed HDFC to systemically important banks list.
  • This means that HDFC has now being considered as too big to fail bank.
  • A few banks assume systemic importance due to their size, cross- jurisdictional activities, complexity, lack of substitutability and interconnectedness.
  • The disorderly failure of these banks has the propensity to cause significant disruption to the essential services provided by the banking system, and in turn, to the overall economic activity.
  • Their continued functioning is critical for the uninterrupted availability of essential banking services to the real economy.                                                                                                                                                                                                                       8.Consider the following statements                                                                                    i) It was set up with the guidance and support of the SEBI and Indian Banks’ Association (IBA).                                                                                                                      ii) It was founded in 2008 as a inter gogernment organisation registered under section 25 of the Companies Act, 2013.

Which of the above statement is/are true about the National Payments Corporation of India?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

National Payments Corporation of India (NPCI)

  • National Payments Corporation of India (NPCI) is an umbrella organization for all retail payments system in India.
  • It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA).
  • It was founded in 2008 as a not-for-profit organisation registered under section 25 of the Companies Act, 2013.
  • It has successfully played pioneering role in the development of a domestic card payment network called RuPay, reducing the dependency on international card schemes.
  • The National Payments Corporation of India (NPCI) launched “Unified Payments Interface (UPI)” to revolutionise mobile payment system in the country.                                                                                                                                                                                                                                                                                               9.Consider the following statements

Options:

              a)OECD

              b)UNCAD

              c)WEF

              d)World Bank

Which of the above body releases the Global Investment Competitiveness Report  ?

Ans:d

Explanation:

Global Investment Competitiveness Report

  • It is published by World Bank which shows various factors affecting investment decision in a country.
  • The factors include domestic market size, macroeconomic stability and favourable exchange rate, labour force talent and skills, physical infrastructure etc.                                                                                                                                                                                                                                                                             10.Consider the following statements                                                                                                                                                                                                                                        i) Irrawaddy Dolphins are found in the Ganges, Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong rivers.                                                                                                                         ii) The population of   Irrawaddy   dolphins   in loktak lake is considered to be the highest single lagoon population with recorded head count o in 2017

Which of the above statement is/are true about the Irrawaddy Dolphins?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Irrawaddy Dolphins are found in the Ganges, Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong rivers.

  • This species is also known to be found in the tropical waters of the Indo-Pacific, from northern Australia and New Guinea through South-East Asia to the Bay of Bengal, which forms the western limit of its range.
  • Total population of  these  animals  in  the world is estimated to be less than 7,500 with highest being little over 6,000 reported from Bangladesh.
  • The population of   Irrawaddy   dolphins   in Chilika is considered to be the highest single lagoon population with recorded head count of 121 in 2017.
  • It has been included in Schedule I of Wildlife protection act, schedule I of CMS, Schedule II of CITES. (Details of CMS and CITES are covered later.)

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.