UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 10th Feb 2019

1.Consider the following statements with respect to GeM

i) GeM is a state-of-the-art national public procurement platform of Ministry of Agriculture

ii) Itt has used technology to remove entry barriers for bonafide sellers and has created a vibrant e-marketplace with a wide range of goods and services.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

GeM is a state-of-the-art national public procurement platform of Ministry of Commerce and Industries, that has used technology to remove entry barriers for bonafide sellers and has created a vibrant e-marketplace with a wide range of goods and services.

2.Consider the following statements with respect to Ramjet

i) Ramjet is a form of air-breathing jet engine that uses the vehicle’s forward motion to compress incoming air for combustion with a rotating compressor.

ii) A ramjet-powered vehicle does not requires an assisted take-off like a rocket assist to accelerate it to a speed where it begins to produce thrust.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Ramjet is a form of air-breathing jet engine that uses the vehicle’s forward motion to compress incoming air for combustion without a rotating compressor. Fuel is injected in the combustion chamber where it mixes with the hot compressed air and ignites. A ramjet-powered vehicle requires an assisted take-off like a rocket assist to accelerate it to a speed where it begins to produce thrust.

3.Consider the following statements with respect to Bonn Convention

i) India has been a Party to the CMS since 1983. The UNEP is the decision-making organ of this convention.

ii) Conservation of Migratory Species (CMS), has been in force, under the aegis of United Nations Environment Programme.

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Bonn Convention, it provides a global platform for the conservation and sustainable use of migratory animals and their habitats

India has been a Party to the CMS since 1983. The Conference of Parties (COP) is the decision-making organ of this convention.

In order to protect the migratory species throughout their range countries, a Convention on Conservation of Migratory Species (CMS), has been in force, under the aegis of United Nations Environment Programme.

4.Consider the following statements with respect to Sixth Schedule

i) The Sixth Schedule of the Constitution deals with the administration of the tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Manipur.

ii) The president is empowered to organise and re-organise the autonomous districts. Thus, he can increase or decrease their areas or change their names or define their boundaries

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The Sixth Schedule of the Constitution deals with the administration of the tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.

The governor is empowered to organise and re-organise the autonomous districts. Thus, he can increase or decrease their areas or change their names or define their boundaries and so on.

5.Consider the following statements with respect to Arundhati scheme

i) The government of Odisha has announced a new scheme called Arundhati to provide gold at free of cost to the brides.

ii) The scheme is limited for economically weaker sections, whose annual income is below Rs 5 lakh.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

The government of Assam has announced a new scheme called Arundhati to provide gold at free of cost to the brides.

The scheme is limited for economically weaker sections, whose annual income is below Rs 5 lakh.

6.Consider the following statements with respect to Agricultural Produce Market Committee

i) Agricultural Produce Market Committee (APMC) is a statutory market committee constituted by a centre Government in respect of trade in certain notified agricultural or horticultural or livestock products

ii) While intra-state trades and inter-state trading comes under Central or Federal Government

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Agricultural Produce Market Committee (APMC) is a statutory market committee constituted by a State Government in respect of trade in certain notified agricultural or horticultural or livestock products, under the Agricultural Produce Market Committee Act issued by that state government.

Under Constitution of India, agricultural marketing is a state (provincial) subject. While intra-state trades fall under the jurisdiction of state governments, inter-state trading comes under Central or Federal Government

7.Which of the following statements is/are true about Non-Banking Financial Company?

i) NBFCs can provide loans and credit facilities, offer savings and investments products and can offer money transfer services to the customers.

ii) NBFCs also are a part of the country’s payment and settlement system. Therefore they can offer cheque facility to their customers

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

NBFCs can provide loans and credit facilities, offer savings and investments products and can offer money transfer services to the customers. NBFCs, unlike Banks, cannot accept demand deposits from customers. NBFCs also are not a part of the country’s payment and settlement system. Therefore they cannot offer cheque facility to their customers

8.Which of the following statements is/are true about Global environment facillity ?

i) It was established on the eve of 1992 Rio Earth Summit to help tackle our planet’s most pressing environmental problems.

ii) It addresses six designated focal areas: biodiversity, climate change, international waters, ozone depletion, land degradation and Persistent Organic Pollutants.It is based on Geneva.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

It was established on the eve of 1992 Rio Earth Summit to help tackle our planet’s most pressing environmental problems. It is based in Washington DCUnited States. It addresses six designated focal areas: biodiversity, climate change, international waters, ozone depletion, land degradation and Persistent Organic Pollutants.

9.Which of the following statements is/are true about UIDAI?

i) UIDAI, a statutory authority established in January 2009 by the government of India, under the jurisdiction of the Ministry of Ministry of Electronics and Information Technology and it takes Photo,finger-prints and retina scan will be taken as a part of the enrolment.

ii) Aadhaar Paperless Local e-KYC ,it is a secure sharable document which can be used by any Aadhaar number holder for online verification of Identification.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Photo,finger-prints and iris scan will also be taken as a part of the enrolment.

Aadhaar Paperless Local e-KYC :It is a secure sharable document which can be used by any Aadhaar number holder for offline verification of Identification.

UIDAI, a statutory authority established in January 2009 by the government of India, under the jurisdiction of the Ministry of Electronics and Information Technology.

10.Which of the following statements is/are true about Navegaon National Park?

i) One of the unique features of this sanctuary is the existence of diverse vegetation type ranging from dry mixed forests to moist forests. Its forests belong to the category of “Southern Tropical Dry Deciduous Forests” 

ii) Navegaon National Parkis a national parklocated in the state of madhy Pradesh, india. 

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Navegaon National Park is a national park located in the Gondia district of Maharashtra, India. One of the unique features of this sanctuary is the existence of diverse vegetation type ranging from dry mixed forests to moist forests. Its forests belong to the category of “Southern Tropical Dry Deciduous Forests” 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.