UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 9th Feb 2019

1.Consider the following statements with respect to motion of thanks

i) Members of Parliament vote on this motion of thanks. This motion is not compulsory to be passed in both of the houses.

ii) A failure to get motion of thanks passed does not amounts to defeat of government and leads to collapse of government.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Members of Parliament vote on this motion of thanks. This motion must be passed in both of the houses.

A failure to get motion of thanks passed amounts to defeat of government and leads to collapse of government. This is why, the Motion of Thanks is deemed to be a no-confidence motion.

2.Consider the following statements with respect to Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

i) Under the scheme, an adult woman member of a below poverty line family identified through the Socio-Economic Caste Census (SECC) is given a deposit-free LPG connection only

ii) Identification of households, Eligible households will be identified in consultation with state governments and Union territories.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

Under the scheme, an adult woman member of a below poverty line family identified through the Socio-Economic Caste Census (SECC) is given a deposit-free LPG connection with financial assistance of Rs 1,600 per connection by the Centre.

Identification of households: Eligible households will be identified in consultation with state governments and Union territories.

3.Consider the following statements with respect to Unlawful Activities (Prevention) Act

i) It empowers the government to declare an organisation as ‘terrorist’ and cannot ban it, It creates a strong presumption against bail and anticipatory bail is out of the question.

ii) It allows detention without a chargesheet for up to 90 days and police custody can be up to 15 days.

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

It empowers the government to declare an organisation as ‘terrorist’ and ban it. Mere membership of such a proscribed organisation itself becomes a criminal offence.

It allows detention without a chargesheet for up to 180 days and police custody can be up to 30 days.

It creates a strong presumption against bail and anticipatory bail is out of the question. It creates a presumption of guilt for terrorism offences merely based on the evidence allegedly seized.

It authorises the creation of special courts

4.Consider the following statements with respect to Dard Aryans

i) 200 km from Leh are the villages of Dha, Hanu, Garkone and Darchik on both sides of the Indus River, inhabited by the Buddhist Dard Tribes.

ii) The Dard Aryans, however document their history. These tribals are mainly dependent on agriculture.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

They might have descended from soldiers in Alexander’s army who had come to the region over 2,000 years ago. The Dard Aryans, however, do not document their history. These tribals are mainly dependent on agriculture.

200 km from Leh are the villages of Dha, Hanu, Garkone and Darchik on both sides of the Indus River, inhabited by the Buddhist Dard Tribes. The villages are together called the “Aryan valley”.

5.Consider the following statements with respect to Atal Bhujal Yojana (ABHY)

i) Atal Bhujal Yojana (ABHY) aimed at sustainable ground water management with community participation in over-exploited and ground water stressed areas throughout india

ii) The funding pattern is 50:50 between Government of India and Asian development bank

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Atal Bhujal Yojana (ABHY) aimed at sustainable ground water management with community participation in select over-exploited and ground water stressed areas in seven States (Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh).

The funding pattern is 50:50 between Government of India and World Bank.

6.Mitiyala Wildlife Sanctuary is located in which of the following state?

Options:

              a) Maharashtra         

              b) Gujarat                 

              c) Karnataka

              d) Assam

Ans:b

Explanation:

Mitiyala Wildlife Sanctuary also known as Mitiyala Grasslands is situated near Mitiyala in Gujarat. Mitiyala Wildlife Sanctuary occupies 18.22 km2 and its status was confirmed in 2004. It is home to almost 11 to 12 lions and leopards.

7.Consider the following statements

i) It Will give policy guidelines to acquisitions, based on short-term procurement plans

ii) To monitor the acquisition process, the DAC will preside over two wings Defence Procurement Boardand Defence Production Board

Which of the above statements is/are  true about  Functions of Defence Acquisition Council (DAC)?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Functions of DAC:

Will give policy guidelines to acquisitions, based on long-term procurement plans

Will also clear all acquisitions, including imported equipment and those produced indigenously or under a foreign licence

To monitor the acquisition process, the DAC will preside over three wings –

  • Defence Procurement Boardwhich will deal with purchases
  • Defence Production Boardwhich will supervise procurement from indigenous sources, such as ordnance factories and equipment manufactured under a foreign licence
  • Defence Research and Development Board

8.Which of the following statements is/are true about Gaganyaan Programme ?

i) A human rated GSLV Mk-lll will be used to carry the orbital module which will have necessary provisions for sustaining a 5 member crew for the duration of the mission.

ii) Huge potential for technology spinoffs in areas such as medicine, agriculture, industrial safety, pollution, waste management, water and food resource management .

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

Huge potential for technology spinoffs in areas such as medicine, agriculture, industrial safety, pollution, waste management, water and food resource management 

A human rated GSLV Mk-lll will be used to carry the orbital module which will have necessary provisions for sustaining a 3-member crew for the duration of the mission.

9.Which of the following statements is/are true about Commission for Agricultural Costs and Prices?

i) Commission for Agricultural Costs and Prices(CACP) is a centralised agency of the Government of India. It was established in 1965

ii) The commission was established to set the Minimum Support Prices (MSPs), to motivate cultivators and farmers to adopt the latest technology in order to

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The commission was established to recommend Minimum Support Prices (MSPs), to motivate cultivators and farmers to adopt the latest technology in order to optimise the use of resources and increase productivity.

Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) is a decentralised agency of the Government of India. It was established in 1965

10.Which of the following statements is/are true about Nirbhaya Fund ?

i) Nirbhaya Fund is a dedicated fund set up by the Government of India in 2013, for the implementation of initiatives aimed at enhancing the safety and security of women in the country.

ii) This is a non lapsable amount which is parked with the Ministry of Women & Child Development 

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Nirbhaya Fund is a dedicated fund set up by the Government of India in 2013, for the implementation of initiatives aimed at enhancing the safety and security of women in the country.

This is a non lapsable amount which is parked with the Department of Economic Affairs, Ministry of Finance. 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.