UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 8th Feb 2019

1.Consider the following statements with respect to Rashtriya Kamdhenu Aayog

i) It will take up scientific activities for genetic upgradation and increasing productivity of cows

ii) The setting up of Rashtriya Kamdhenu Aayog will lead to conservation, protection and development of cattle population in the country excluding development and conservation of indigenous breeds.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

It will take up scientific activities for genetic upgradation and increasing productivity of cows.

The setting up of Rashtriya Kamdhenu Aayog will lead to conservation, protection and development of cattle population in the country including development and conservation of indigenous breeds.

2.Consider the following statements with respect to the services of an IFSC

i) Asset management and global portfolio diversification undertaken by pension funds, insurance companies and mutual funds , Fund-raising services for corporations and governments only

ii) Global tax management and cross-border tax liability optimization, which provides a business opportunity for financial intermediaries, accountants and law firms.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

the services an IFSC can provide

Fund-raising services for individuals, corporations and governments.

Asset management and global portfolio diversification undertaken by pension funds, insurance companies and mutual funds.

Wealth management.

Global tax management and cross-border tax liability optimization, which provides a business opportunity for financial intermediaries, accountants and law firms.

3.Consider the following statements with respect to Agri-Market Infrastructure Fund

i) The fund will be created with RRB for development and up-gradation of agricultural marketing infrastructure in Gramin Agricultural Markets and Regulated Wholesale Markets

ii) States may also access AMIF for innovative integrated market infrastructure projects including Hub and Spoke mode and except in Public Private Partnership mode.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Agri-Market Infrastructure Fund (AMIF):

The fund will be created with NABARD for development and up-gradation of agricultural marketing infrastructure in Gramin Agricultural Markets and Regulated Wholesale Markets.

States may also access AMIF for innovative integrated market infrastructure projects including Hub and Spoke mode and in Public Private Partnership mode.

4.Consider the following statements with respect to career portal

i) India’s first “career portal” has been launched in New delhi

ii) It was launched with the support of World bank

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

India’s first “career portal” has been launched in Rajasthan.

it is aimed at addressing the needs of secondary and higher secondary students for information on scholarships and career choices.

It was launched with the support of United Nations Children’s Fund.

5.Consider the following statements with respect to Rebate of State Levies (RoSL) Scheme

i) RoSL, a scheme under which exporters can claim refunds from the state for all the levies and duties they pay at the State level

ii) It is extended only to exporters of apparel and made-ups.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

Rebate of State Levies (RoSL) Scheme

 RoSL, a scheme under which exporters can claim refunds from the Centre for all the levies and duties they pay at the State level, is extended only to exporters of apparel and made-ups.

6.Consider the following statements with respect to Member of Parliament Local Area Development Scheme

i) The Nominated Members of the Lok Sabha only may select any one or more Districts from any one State in the Country for implementation of their choice of work under the scheme.

ii) The division is under the Ministry of Rural development, which has issued guidelines including implementation and monitoring of the scheme.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Under the scheme, each MP of Lok Sabha has the choice to suggest to the District Collector for works upto Rs.5 crores/annum to be taken up in his/her constituency.

The division is under the Ministry of Statistics and Program Implementation, which has issued guidelines including implementation and monitoring of the scheme.

The Nominated Members of the Lok Sabha and Rajya Sabha may select any one or more Districts from any one State in the Country for implementation of their choice of work under the scheme.

7.Which of the following statements is/are not true aboutShield volcanoes?

i) Shield volcanoes are formed by lava flows of high viscosity – lava that flows easily.

ii) Many of the largest volcanoes on Earth are shield volcanoes,part of the volcanoes in the Hawaiian Islands are shield volcanoes.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

Shield volcanoes are formed by lava flows of low viscosity – lava that flows easily.

Consequently, a volcanic mountain having a broad profile is built up over time by flow after flow of relatively fluid basaltic lava issuing from vents or fissures on the surface of the volcano.

Many of the largest volcanoes on Earth are shield volcanoes.

The largest is Mauna Loa on the Big Island of Hawaii; all the volcanoes in the Hawaiian Islands are shield volcanoes.

8.Which of the following statements is/are true about Rythu Bandhu?

i) The Rythu Bandhu takes care of initial investment needs of every farmer,Aimed at relieving farmers of debt burden and cease them from falling into the debt trap

ii) Central government launched ‘Rythu Bandhu’ investment support scheme for farmers under the ministry of agriculture.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Rythu Bandhu

In August this year, Telangana government launched ‘Rythu Bandhu’ investment support scheme for farmers.

The Rythu Bandhu (Agriculture Investment Support Scheme) takes care of initial investment needs of every farmer.

Aimed at relieving farmers of debt burden and cease them from falling into the debt trap again, the scheme provides a grant of Rs 4,000 per acre per farmer each season for the purchase of inputs

9.Which of the following statements is/are true about Kali Tiger Reserve?

i) Kali Tiger Reserveis a protected are a and tiger reserve. It is located in Maharastra , India

ii) The park is in the ecoregions of North Western Ghats montane rain forestsand North Western Ghats moist deciduous forests, both of which are deemed endangered by the World Wide Fund for Nature 

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

The park is in the ecoregions of North Western Ghats montane rain forests and North Western Ghats moist deciduous forests, both of which are deemed endangered by the World Wide Fund for Nature (WWF)

Kali Tiger Reserve is a protected area and tiger reserve. It is located in Uttara Kannada district, in Karnataka, India.

10.Consider the following statements

i) Phule founded the Satyashodhak Samaj in 1873, with the leadership of the Samaj coming from the forwardward classes, Malis, Telis, Kunbis, Saris and Dhangars

ii) Phule was also a pioneer of the widow remarriage movement in Gujarat and he was against Sanskritic Hinduism

Which of the above statements is/are not true about Jotiba Phule?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                   

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

Phule was also a pioneer of the widow remarriage movement in Maharashtra.  

Phule founded the Satyashodhak Samaj (Truth Seekers’ Society) in 1873, with the leadership of the Samaj coming from the backward classes, Malis, Telis, Kunbis, Saris and Dhangars   Phule aimed at the complete abolition of the caste system and socio-economic inequalities; he was against Sanskritic Hinduism. This movement gave a sense of identity to the depressed communities as a class against the brahmins, who were seen as the exploiters

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.