UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 6th Feb 2019

1.Consider the following statements with respect to National Sports Development Fund council

i) Secretary to the Government of India in the Ministry of Youth Affairs & Sports is the ex-officio Member Secretary of the Council.

ii) Prime Minister of india is the Chairperson of the council.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

Union Minister for Youth Affairs and Sports is the Chairperson of the council.

Joint Secretary to the Government of India in the Ministry of Youth Affairs & Sports is the ex-officio Member Secretary of the Council.

 NSDF supports sportspersons to excel in the field by providing opportunities to train under coaches of international repute with technical, scientific and psychological support and also in getting exposure to international competitions.

2.Consider the following statements with respect to National Service Scheme (NSS)

i) The University Grants Commission (UGC) headed by Dr. Radhakrishnan recommended introduction of national service

ii) It is an Indian government-sponsored public service program conducted by the Ministry of home affairs .

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

National Service Scheme (NSS)

It is an Indian government-sponsored public service program conducted by the Ministry of Youth Affairs and Sports of the Government of India.

The scheme was launched in Gandhiji’s Centenary year in 1969.

Aim: The University Grants Commission (UGC) headed by Dr. Radhakrishnan recommended introduction of national service

3.Consider the following statements with respect to National Skill Development Corporation India

i) Pravasi Kaushal Vikas Yojana programme is implemented by National Skill Development Corporation.

ii) National Skill Development Corporation India (NSDC), established in 2009, is a not- for- profit company set up by the Ministry of skil development.

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

National Skill Development Corporation India (NSDC), established in 2009, is a not- for- profit company set up by the Ministry of Finance.

Pravasi Kaushal Vikas Yojana programme is implemented by  National Skill Development Corporation

4.Consider the following statements with respect to Gaj Yatra

i) Gaj Yatra, a nationwide campaign to protect elephants, was launched on the occasion of World Elephant Day in 2014

ii) The campaign will be led by the Environment ministry,The campaign aims to create awareness about elephant corridors to encourage free movement in their habitat.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The 15 months campaign will be led by the Wildlife Trust of India (WTI). The campaign aims to create awareness about elephant corridors to encourage free movement in their habitat.

Gaj Yatra, a nationwide campaign to protect elephants, was launched on the occasion of World Elephant Day in 2017. The campaign is planned to cover 12 elephant range states.

5.Consider the following statements with respect to Hoveizeh Cruise Missile

i) Israle has announced the successful test flight of Hoveizeh long-range cruise missile.

ii) The Hoveizeh Cruise Missile is part of the Soumar family of cruise missile and has a range of over 1,350 km (840 miles).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

Iran has announced the successful test flight of Hoveizeh long-range cruise missile.

The Hoveizeh Cruise Missile is part of the Soumar family of cruise missile and has a range of over 1,350 km (840 miles).

6.Consider the following statements with respect to Rashtriya Vayoshri Yojana (RVY)

i) It provides Senior Citizens, belonging to all category and suffering from age related disabilities/ infirmities, with such physical aids and assisted living devices which can restore near normalcy in their bodily functions

ii) The Scheme is being implemented by ministry of health and family welfare

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

 It provides Senior Citizens, belonging to BPL category and suffering from age related disabilities/ infirmities, with such physical aids and assisted living devices which can restore near normalcy in their bodily functions.

The Scheme is being implemented through the “Artificial Limbs Manufacturing Corporation (ALIMCO)”, a Public Sector Undertaking under the Ministry of SJ&E, as the sole Implementing Agency.

7.Consider the following statements with respect to Banni grassland

i) the area is known for its rainfall and semi-evergreen conditions

ii) Banni, the largest grassland of Asia located in odisha

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

In Great Rann of Kutch, Banni, the largest grassland of Asia, spread over 2,717 sq.km, is in the grip of a severe drought as winter sets in. While the area is known for its scarce rainfall and semi-drought conditions

8.consider the following statements

i) Treasury Bills are basically instruments for long term borrowing by the Central Government and treasury Bills were first issued in India in 1917.

ii) T-Bills are issued on discount to face value, while the holder gets the face value on maturity.

Which of the above statements is/are not true about Treasury Bills?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Treasury Bills are basically instruments for short term (maturities less than one year) borrowing by the Central Government. Treasury Bills were first issued in India in 1917. At present, the active T-Bills are 91-days T-Bills, 182-day T-Bills and 364-days T-Bills.  Auctions of T-Bills are conducted by RBI.

T-Bills are issued on discount to face value, while the holder gets the face value on maturity. The return on T-Bills is the difference between the issue price and face value. Thus, return on T-Bills depends upon auctions. When the liquidity position in the economy is tight, returns are higher and vice versa.

9.Which of the following statements is/are true about United Nations Security Council?

i) It is charged with the maintenance of international peace and security as well as accepting new members to the United Nations and it is the one of the UN body with the authority to issue binding resolutions to member states.

ii) These permanent members can veto any substantive Security Council resolution, excluding those on the admission of new member states or candidates for Secretary-General.

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The United Nations Security Council (UNSC) is one of the six principal organs of the United Nations,charged with the maintenance of international peace and security as well as accepting new members to the United Nations it is the only UN body with the authority to issue binding resolutions to member states.

These permanent members can veto any substantive Security Council resolution, including those on the admission of new member states or candidates for Secretary-General. The Security Council also has 10 non-permanent members, elected on a regional basis to serve two-year terms. The body’s presidency rotates monthly among its members.

10.consider the following statements

i) It is based on the  developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion .

ii) Dahod district of Sikkim improved 19.8 points to rank first in the Delta ranking (was Ranked 17 in Baseline ranking).

Which of the above statements is/are true about  Delta ranking for the Aspirational Districts?

Options:

              a) i only                      

              b) ii only                     

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The NITI Aayog today launched the first Delta ranking (incremental progress) for the Aspirational Districts, 

Dahod district of Gujarat improved 19.8 points to rank first in the Delta ranking (was Ranked 17 in Baseline ranking).

West Sikkim district in Sikkim stood second with 18.9 points, a huge improvement from being in the 30th position in Baseline ranking.

 five developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion and Skill Development, and Basic Infrastructure.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.