UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 7th Jan 2019

Consider the following statements

i) Mundas constitute more than half (51.8 per cent).of the total ST population of the state.

ii) The Lodhas, Mahalis, Bhutias, Bedias, and Savars are the remaining STs, and having population of half of the total percent. 

1.Which of the above statements is/are  true  about ST population of the west bengal?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c)  i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

 Santals constitute more than half (51.8 per cent).of the total ST population of the state. Oraons (14 per cent), Mundas (7.8 per cent), Bhumij (7.6 per cent) and Kora (3.2 per cent) are the other major STs having sizeable population. Along with Santal, they constitute nearly 85 per cent of the state’s total ST population. The Lodhas, Mahalis, Bhutias, Bedias, and Savars are the remaining STs, and having population of one per cent or more. 

Consider the following statements

i) Jharkhand and Maharashtra had the largest coal deposits of 26.16% and 24.52% respectively

ii) The energy derived from coal in India is about twice that of the energy derived from oil

2.Which of the above statements is/are  true ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Coal deposits are primarily found in eastern and south-central India. Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, West Bengal, Madhya Pradesh, Telangana and Maharashtra accounted for 98.20% of the total known coal reserves in India. As on 31 March 2017, Jharkhand and Odisha had the largest coal deposits of 26.16% and 24.52% respectively

The energy derived from coal in India is about twice that of the energy derived from oil, whereas worldwide, energy derived from coal is about 30% less than energy derived from oil.

Consider the following statements

i) Standing Committees are permanent and regular committees which are constituted from time to time in pursuance of the provisions of the constitution

ii) The Standing Committees are constituted five year and they work on continuous basis.

3.Which of the above statements is/are  true  about Standing Committees?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Standing Committees are permanent and regular committees which are constituted from time to time in pursuance of the provisions of an Act of Parliament or Rules of Procedure and Conduct of Business in Lok Sabha. 

The Standing Committees are constituted every year or frequently and they work on continuous basis.

Consider the following statements

i) The Aadhaar number is linked to the resident’s basic demographic and biometric information such as a photograph, ten finger printsand two retina scans, which are stored in a centralised database

ii) Home Ministryclarified that Aadhaar is not a valid identification document for Indians travelling to Nepal and Bhutan. 

4.Which of the above statements is/are not true about Aadhaar?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

the Home Ministry clarified that Aadhaar is not a valid identification document for Indians travelling to Nepal and Bhutan.

The number is linked to the resident’s basic demographic and biometric information such as a photograph, ten finger prints and two iris scans, which are stored in a centralised database

The UIDAI is mandated to assign a 12-digit unique identification (UID) number (termed “Aadhaar”) to all the residents of India. 

Consider the following statements

i) Eagle’s Nest Wildlife Sanctuaryis a protected area of Indiain the Himalayan foothills of Assam.

ii) It conjoins Sessa Orchid Sanctuaryto the northeast and Pakhui Tiger Reserve across the Kameng river to the east.

5.Which of the above statements is/are  true  about Eagle’s Nest Wildlife Sanctuary ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Eaglenest or Eagle’s Nest Wildlife Sanctuary is a protected area of India in the Himalayan foothills of West Kameng District, Arunachal Pradesh. It conjoins Sessa Orchid Sanctuary to the northeast and Pakhui Tiger Reserve across the Kameng river to the east.

Consider the following statements with respect to ‘Himalayan Griffon’

i) It is an Old World vulture in the family Accipitridae

ii) It is extinct in India

 Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

The Himalayan vulture or Himalayan griffon vulture (Gyps himalayensis) is an Old World vulture in the family Accipitridae. Closely related to the European griffon vulture (G. fulvus) and once considered a subspecies of it, this species is found along the Himalayas and the adjoining Tibetan Plateau. It is one of the two largest Old World vultures and true raptors. It was recently spotted in Telangana.

Consider the following statements

i) The mandated crops are 6 crops of the kharif season, 14 rabi crops and two other commercial crops.

ii) In addition, the MSPs of toria and de-husked coconut are fixed on the basis of the MSPs of rapeseed/mustard and copra, respectively

7.Which of the above statements is/are true about minimum support prices?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Government announces minimum support prices (MSPs) for 22 mandated crops and fair and remunerative price (FRP) for sugarcane. The mandated crops are 14 crops of the kharif season, 6 rabi crops and two other commercial crops. In addition, the MSPs of toria and de-husked coconut are fixed on the basis of the MSPs of rapeseed/mustard and copra, respectively.

Consider the following statements

i) is an ongoing Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports and has been continuing since 11th Five Year Plan.

ii) The Scheme aims to develop the personality and leadership qualities of the youth and to engage them in nation building activities.

8.Which of the above statements is/are not true  about Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram Scheme?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

The Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram Scheme is an ongoing Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports and has been continuing since 12th Five Year Plan. The Scheme aims to develop the personality and leadership qualities of the youth and to engage them in nation building activities.

9.Which of the following statements is/are true about Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR)?

i) The CESCR was set up in 1985 by the Economic and Social Council (ECOSOC) of the World Bank.

ii) It was constituted with an aim to monitor on its behalf the implementation of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESR), which has been ratified by 50 countries

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

The CESCR was set up in 1985 by the Economic and Social Council (ECOSOC) of the United Nations.

It was constituted with an aim to monitor on its behalf the implementation of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESR), which has been ratified by 169 countries.

10.Which of the following statements is/are not true about Stem cell?

i) Stem cell is undifferentiated cell of unicellular organism which is capable of giving rise to indefinitely more cells (through mitosis) of same type and from which certain other kinds of cell may be formed by the cellular differentiation

ii) Induced pluripotent stem cells (iPSCs) can differentiate into all types of specialized cells in body. They can potentially produce new cells for particular organ or tissue only.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

Stem cell is undifferentiated cell of multicellular organism which is capable of giving rise to indefinitely more cells (through mitosis) of same type and from which certain other kinds of cell may be formed by the cellular differentiation

Induced pluripotent stem cells (iPSCs): They can differentiate into all types of specialized cells in body. They can potentially produce new cells for any organ or tissue

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.