UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 29th June 2018

www.iasinsights.in ; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

 PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS – 29th June 2018

1. Consider the following statements

i) Kabir was a 15th-century Indian mystic poet and saint, whose writings influenced Hinduism’s Bhakti movement and his verses are found in Sikhism’s scripture Guru Gobind singh.

ii) Kabir is known for being critical of  Hinduism only, stating that the former was misguided by the Vedas, and questioning their meaningless rites of initiation such as the sacred thread and circumcision respectively.

Which of the above statements is/are true about Kabir?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation:

  • Kabir was a 15th-century Indian mystic poet and saint, whose writings influenced Hinduism’s Bhakti movement and his verses are found in Sikhism’s scripture Guru Granth Sahib.
  • His early life was in a Muslim family, but he was strongly influenced by his teacher, the Hindu bhakti leader Ramananda.
  • Kabir is known for being critical of both Hinduism and Islam, stating that the former was misguided by the Vedas, and questioning their meaningless rites of initiation such as the sacred thread and circumcision respectively.

2. Consider the following statements

i) Which is the dedicated Engineering Department to provide infrastructure (development and maintenance) support to Army, Navy, Air Force and launched its newly designed website

ii) Policies and advisories related to Recruitment, Promotions, Postings and other personnel matters of MES civilian employees would be easily accessed through the Website.

Which of the above statements is/are not true about Military Engineer Services?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • Military Engineer Services (MES), which is the dedicated Engineering Department to provide infrastructure (development and maintenance) support to Army, Navy, Air Force, Coast Guard and DRDO, launched its newly designed website on 28 June 2018.
  • Policies and advisories related to Recruitment, Promotions, Postings and other personnel matters of MES civilian employees would be easily accessed through the Website.

3. Consider the following statements

i) Police Officers of  Central Police Organisations (CPOs), Central Armed Police Forces (CAPFs) and Security Organisation only involved in Special Operations will be eligible.

ii) There will be  limit/quota for awarding the HM’s Special Operation Medal, Antarik Suraksha Medal and Asadharan Aashuchan Padak

Which of the above statements is/are true about Home Minister’s Special Operation Medal”?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation:

  • Police Officers of States & Union Territories, Central Police Organisations (CPOs), Central Armed Police Forces (CAPFs) and Security Organisation involved in Special Operations will be eligible.
  • There will be no limit/quota for awarding the HM’s Special Operation Medal, Antarik Suraksha Medal and Asadharan Aashuchan Padak while there will be a cap of 1% and 0.5% of the sanctioned strength rank wise (Constable/HC/ASI/Sl/lnsp./Dy. SP/SP & above) subject to the eligibility conditions for the Utkrisht & Ati-Utkrisht Seva Medal respectively.

4. Consider the following statements

i) Disha for effective development coordination of almost all the programmes of Central Government, whether it is for infrastructure development or Social and human resource development.

    ii) The main purpose of this committee is to coordinate with Central and State and local Panchayat Governments, for successful and timely implementation of the schemes and the meetings of the committee should be held once in every year and this has been made mandatory.

Which of the above statements is/are true about Disha?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • Disha for effective development coordination of almost all the programmes of Central Government, whether it is for infrastructure development or Social and human resource development.
  • The main purpose of this committee is to coordinate with Central and State and local Panchayat Governments, for successful and timely implementation of the schemes.
  • The meetings of the committee should be held once in every Quarter (Third Saturdays of April, July, October and February) and this has been made mandatory.

5. Consider the following statements

i) The districts have been ranked in a transparent basis on parameters across Health & Nutrition, Education, Agriculture & Water Resources, Financial Inclusion & Skill Development, and Basic Infrastructure through 49 key performance indicators.

ii) NITI Aayog will release the second Delta Ranking of the Aspirational Districts Programme , the ranking will measure the incremental progress made by districts between March 31, 2018 and May 31, 2018.

Which of the above statements is/are not true about Delta Ranking of the Aspirational Districts Programme?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • NITI Aayog will release the First Delta Ranking of the Aspirational Districts Programme tomorrow, i.e. June 29, 2018.
  • The ranking will measure the incremental progress made by districts between March 31, 2018 and May 31, 2018.
  • The districts have been ranked in a transparent basis on parameters across Health & Nutrition, Education, Agriculture & Water Resources, Financial Inclusion & Skill Development, and Basic Infrastructure through 49 key performance indicators.
  • The rankings are publicly available through the Champions of Change Dashboard, which includes data entered on a real-time basis at the district level.

6. Consider the following statements

i) The Rim of the Pacific Exercise, is the world’s largest international maritime warfare exercise is held annually during from Honolulu, Hawaii.

ii) Israel, Vietnam, Brazil, & Sri Lanka will be making their debut in RIMPAC 2018.

Which of the above statements is/are true about RIMPAC?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • RIMPAC, the Rim of the Pacific Exercise, is the world’s largest international maritime warfare exercise. RIMPAC is held biennially during June and July of even-numbered years from Honolulu, Hawaii.
  • It is hosted and administered by the United States Navy’s Pacific Fleet, headquartered at Pearl Harbor
  • Israel, Vietnam, Brazil, & Sri Lanka will be making their debut in RIMPAC. The exercise will also include a live firing of the LRASM anti-ship missile for the first time

7. Consider the following statements

i) Integrated Child Development Services (ICDS) is a government programme in India which provides food, preschool education, and primary healthcare to children under 12 years of age only.

ii) GOI adopted the Food and agriculture organization standards for measuring and monitoring the child growth and development, both for the ICDS and the National Rural Health Mission (NRHM).

Which of the above statements is/are not true  about Integrated Child Development Services ?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: c

Explanation

  • Integrated Child Development Services (ICDS) is a government programme in India which provides food, preschool education, and primary healthcare to children under 6 years of age and their mothers.
  • The GOI adopted the World Health Organization standards for measuring and monitoring the child growth and development, both for the ICDS and the National Rural Health Mission (NRHM).
  • These standards were developed by WHO through an intensive study of six developing countries since 1997.
  • They are known as New WHO Child Growth Standard and measure of physical growth, nutritional status and motor development of children from birth to 5 years age.

8. Consider the following statements

i) These banks cannot issue loans and credit cards, where current account can only be operated by such banks,Bharti Airtel was India’s first live payments bank.

ii) The “in-principle” license was valid for 6 months within which the entities must fulfil the requirements and they were  allowed to engage in banking activities within the period.

Which of the above statements is/are not true  about payments bank?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: c

Explanation

  • These banks can accept a restricted deposit, which is currently limited to ₹1 lakh per customer and may be increased further.
  • These banks cannot issue loans and credit cards. Both current account and savings accounts can be operated by such banks.
  • Bharti Airtel set up India’s first live payments bank.
  • The “in-principle” license was valid for 18 months within which the entities must fulfil the requirements and they were not allowed to engage in banking activities within the period.
  • The RBI will grant full licenses under Section 22 of the Banking Regulation Act, 1949, after it is satisfied that the conditions have been fulfilled.

9. Consider the following statements

i) The Government of India has taken a pioneering initiative for conserving its national animal, the tiger, by launching the ‘Project Tiger’ in 1973, From 9 tiger reserves its formative years

ii) The Palamau Tiger Reserve is one of the nine original tiger reserves in India and the only one in the state of odisha, India.

Which of the above statements is/are true  about Project Tiger?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation

  • The Government of India has taken a pioneering initiative for conserving its national animal, the tiger, by launching the ‘Project Tiger’ in 1973.
  • From 9 tiger reserves since its formative years, the Project Tiger coverage has increased to 50 at present, spread out in 18 of our tiger range states.
  • The Palamau Tiger Reserve is one of the nine original tiger reserves in India and the only one in the state of Jharkhand, India.

10. Which of the following statements is/are  true about National Disaster Management Authority?

i) NDMA was established through the Environment protection Act enacted by the Government of India , The Prime Minister is the ex-officio chairperson of it .

ii) The Heat Wave Action Plan-2016 prepared by National Disaster Management Authority.

Options

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • NDMA was established through the Disaster Management Act enacted by the Government of India in may 30 2005.
  • The Prime Minister is the ex-officio chairperson of it.
  • The Heat Wave Action Plan-2016 prepared by National Disaster Management Authority.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.