UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 28th June 2018

www.iasinsights.in ; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

 PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS – 28th June 2018

1. Consider the following statements

i) The platform is aimed at addressing common man’s grievances, and simultaneously monitoring and reviewing important programmes and projects of the Government of India only.

ii) The PRAGATI platform uniquely bundles three latest technologies: Digital data management, video-conferencing and geo-spatial technology.

Which of the above statements is/are true about PRAGATI?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • PRAGATI is a unique integrating and interactive platform.
  • The platform is aimed at addressing common man’s grievances, and simultaneously monitoring and reviewing important programmes and projects of the Government of India as well as projects flagged by State Governments.
  • The PRAGATI platform uniquely bundles three latest technologies: Digital data management, video-conferencing and geo-spatial technology.
  • It also offers a unique combination in the direction of cooperative federalism since it brings on one stage the Secretaries of Government of India and the Chief Secretaries of the States.

2. Consider the following statements

i) The WEP intends to undertake this task through its public organizations; by bringing their existing as well as new women specific initiatives on a single platform, which in turn will also address knowledge gaps, promote partner connects and will increase the outreach .

ii) The WEP is an initiative under the ministry of women and child development which was launched on March 8, 2018 on the occasion of the International Women’s Day.

Which of the above statements is/are true about Women Entrepreneurs Platform?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation:

  • The WEP is an initiative under the NITI Aayog which was launched on March 8, 2018 on the occasion of the International Women’s Day.
  • The WEP intends to undertake this task through its partner organizations, private as well as public organizations; by bringing their existing as well as new women specific initiatives on a single platform, which in turn will also address knowledge gaps, promote partner connects and will increase the outreach of partner programmes.

3. Consider the following statements

i) Sagarmala is the flagship programme of the Ministry of Shipping for port-led-development of the country through harnessing India’s 7,500 km long coastline and  ‘Sagarmala’ received the ‘Gold Award’ in infrastructure sector in the recently concluded 52nd Skoch Summit 2018in New Delhi,

ii) The Sagarmala Programme hinges on three pillars, namely; Port Modernization, Port Connectivity, Port-linked Industrialization only.

Which of the above statements is/are not true about Sagarmala Programme?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • Sagarmala is the flagship programme of the Ministry of Shipping for port-led-development of the country through harnessing India’s 7,500 km long coastline, 14,500 km of potentially navigable waterways and strategic location of India on key international maritime trade route.
  • The Sagarmala Programme hinges on four pillars, namely; Port Modernization, Port Connectivity, Port-linked Industrialization and Coastal Community Development.
  • The programme aims to double the share of domestic waterways (inland & coastal) in the modal mix, generate logistic cost savings of Rs. 35,000-40,000 Cr per annum, boost merchandize exports by USD 110 Billion and enable creation of 1 Crore new jobs, including 40 Lac direct jobs, in the next 10 years.
  • ‘Sagarmala’ received the ‘Gold Award’ in infrastructure sector in the recently concluded 52nd Skoch Summit 2018in New Delhi,

4. Consider the following statements

i) Denmark, officially the Kingdom of Denmark, is a Nordic country and a sovereign state. The southernmost of the Scandinavian nations, it is south-west of Sweden and north of Norway, and bordered to the east by Germany.

ii) Denmark has a Mediterranean climate, characterised by mild winters, with mean temperatures in January of 1.5 °C (34.7 °F), and cool summers, with a mean temperature in August of 17.2 °C (63.0 °F).

Which of the above statements is/are true about Denmark?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation:

  • Denmark, officially the Kingdom of Denmark, is a Nordic country and a sovereign state. The southernmost of the Scandinavian nations, it is south-west of Sweden and south of Norway,[N 10] and bordered to the south by Germany.
  • Denmark has a temperate climate, characterised by mild winters, with mean temperatures in January of 1.5 °C (34.7 °F), and cool summers, with a mean temperature in August of 17.2 °C (63.0 °F).

5. Consider the following statements

i) The compound is widely used as a chemical solvent,  for only scientific chemical testing , and is a vital substance utilized across many different kinds of manufacturing industries.

ii) Ethanol is miscible with water and is a good general purpose solvent. It is found in paints, tinctures, markers, and personal care products such as mouthwashes, perfumes and deodorants.

Which of the above statements is/are true about Ethanol?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • Ethanol is naturally produced by the fermentation of sugars by yeasts or via petrochemical processes, and is most commonly consumed as a popular recreational drug.
  • It also has medical applications as an antiseptic and disinfectant.
  • The compound is widely used as a chemical solvent, either for scientific chemical testing or in synthesis of other organic compounds, and is a vital substance utilized across many different kinds of manufacturing industries.
  • Ethanol is also used as a clean-burning fuel source.
  • Ethanol is miscible with water and is a good general purpose solvent.
  • It is found in paints, tinctures, markers, and personal care products such as mouthwashes, perfumes and deodorants.

6. Consider the following statements

i) Who ceases to be in employment for a continuous period not less than one month. Under this proposal a member can avail 75% of the total fund (including employee as well as employer share) standing to the member’s credit with interest thereon.

ii) The Central Board approved the proposal to continue SBI Mutual Fund and ICICI Mutual Fund as ETF manufacturer for investment in ETF by EPFO for tenure of one year

Which of the above statements is/are true about Decision taken in 222nd Meeting of the Central Board of Trustees?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • Central Board approved the proposal for insertion of Paragraph 68HH in EPF Scheme, 1952 provisioning Advance from the fund to a member who ceases to be in employment for a continuous period not less than one month.
  • Under this proposal a member can avail 75% of the total fund (including employee as well as employer share) standing to the member’s credit with interest thereon.
  • The Central Board approved the proposal to continue SBI Mutual Fund and UTI Mutual Fund as ETF manufacturer for investment in ETF by EPFO for tenure of one year i.e. till 30/06/2019.

7. Consider the following statements

i) It will also have the powers to revoke authorization granting to a higher education institution where there is a case of wilful or continuous default in compliance with the norms / regulations.

ii) The focus of the Commission will be on improving academic standards and infrastructure of higher education, specifying norms for learning outcomes, lay down standards of teaching/research etc.

Which of the above statements is/are true about Higher Education Commission of India?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • The focus of the Commission will be on improving academic standards and quality of higher education, specifying norms for learning outcomes, lay down standards of teaching/research etc.
  • It will provide a roadmap for mentoring of institutions found failing in maintaining the required academic standards.
  • It shall have the power to enforce its decisions through legal provisions in the Act,
  • The Commission shall have the power to grant authorization for starting of academic operations on the basis of their compliance with norms of academic quality.
  • It will also have the powers to revoke authorization granting to a higher education institution where there is a case of wilful or continuous default in compliance with the norms / regulations.

8. Consider the following statements

i) Only Karnataka Antibiotics & Pharmaceuticals Ltd (KAPL), a public sector company, would be manufacturing this drug for domestic use and international use.

ii) Oxytocin in any form or name will not be allowed to be sold through retail Chemist and domestic consumption will be supplied by the manufacturer, i.e. KAPL, to the registered hospitals and clinics in public sector only

Which of the above statements is/are not true about Oxytocin?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: c

Explanation:

  • From 1st July 2018, no private manufacturer will be allowed to manufacture the drug for domestic use.
  • Only Karnataka Antibiotics & Pharmaceuticals Ltd (KAPL), a public sector company, would be manufacturing this drug for domestic use from that date.
  • The Oxytocin formulations meant for domestic consumption will be supplied by the manufacturer, i.e. KAPL, to the registered hospitals and clinics in public and private sector directly .
  • Oxytocin in any form or name will not be allowed to be sold through retail Chemist.

9. Consider the following statements

i) When the Madras Mahajana Sabha (Madras native association, the first Indian political organization in Madras presidency) was founded in 1884, he was elected as its first President.

ii)  He promoted the principles of rationalism, self-respect, women’s rights and eradication of caste. He opposed the exploitation and marginalisation of the non-Brahmin Dravidian people of South India and the imposition of what he considered Indo-Aryan India.

Which of the above statements is/are  true about E.V. Ramasamy ?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • When the Madras Mahajana Sabha (Madras native association, the first Indian political organization in Madras presidency) was founded in 1884, Rangaiah Naidu was elected as its first President.
  • V. Ramasamy promoted the principles of rationalism, self-respect, women’s rights and eradication of caste.
  • He opposed the exploitation and marginalisation of the non-Brahmin Dravidian people of South India and the imposition of what he considered Indo-Aryan India.

10. Which of the following body releases the The Global Report?

Options:

a)World economic forum

b)IMF

c)UNHCR

d)World bank

Answer: c

Explanation

  • The High Commissioner for Refugees is mandated by the United Nations to lead and coordinate international action for the worldwide protection of refugees and the resolution of refugee problems.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.